Op ontdekking in het land van sprookjes en vikingen
310 - 720 €

richtprijs p.p. voor de aangeraden reisduur

50 - 209 kg CO2

voor transport + accommodatie

Zuid-Scandinavië heet u welkom
Kleurrijke huisjes, sprookjesachtige dorpjes, uitgestrekte stranden, koolzaadvelden en duinen, eindeloze bossen en prachtige meren, kastelen met betoverende tuinen en Vikingmonumenten. Denemarken en zuid-Zweden bieden de ideale mix tussen cultuur en natuur.
Wie op zoek is naar pure natuurbeleving kan hier volledig zijn ei kwijt. Wat dacht je van een meerdaagse kajaktocht op de vele meren in Nationaal Park Åsnen? Een fietstocht langs de Deense Waddenzee of een stevige wandeltocht doorheen de bossen van Småland, wat niet voor niets “Zweden in het klein” wordt genoemd. Hier kan je op zoek naar elanden en visarenden, kan je je eigen bessen plukken en je tent opzetten op de mooiste plekjes. Geniet van de Deense hygge en de Zweedse fika en overnacht in een van de typisch rode cottages die deze streek kenmerkt. Bovendien kan je hier ook de oudste (Ribe), meest sprookjesachtige (Odense) en groenste (Växjö) stad van Scandinavië bezoeken. En dan hebben we het nog niet over Kopenhagen en Malmö gehad. Nog niet genoeg afwisseling? Dan is er nog het Viking Center, Legoland of Astrid Lindgren Värld. Vervelen zal je je alleszins niet.
Wat valt hier te beleven?

Natuur: Laat je bekoren door aaneengesloten duinen en lange zandstranden, uitgestrekte bossen en prachtige koolzaadvelden. Verken de Deense Waddeneilanden, haal je verrekijker boven en ga elanden spotten aan de bosranden, of bevers en visarenden langs de oevers van een van de duizenden meren.

Avontuur: De wandelmogelijkheden zijn oneindig en ook het fietsnetwerk is op de meeste plaatsen zeer goed uitgewerkt. Uiteraard mag een tochtje met de kajak of kano niet ontbreken. ‘s Avonds smul je van (veggie) hotdogs en marshmallows op je kampvuur.

Cultuur: Middeleeuwse kastelen, kloosters en Vikingdorpen zijn perfect geblend met moderne kunst in de duurzame, vooruitstrevende steden. Ook op cultureel vlak stelt deze regio niet teleur.

Wat bieden wij?

Wil je met de auto of het openbaar vervoer naar (Zuid-) Zweden, dan kom je automatisch door Denemarken. Deze streken vullen elkaar prachtig aan en daarom zetten we ze hier ook samen. Je kan natuurlijk ook enkel (een stuk van) Denemarken of Zweden doen. Laat ons via je profielschets weten hoe jij graag een reis in deze regio wil ervaren en wij werken een reisplan op maat uit voor jou en je reisgezelschap.

Ben je op zoek naar een plekje om helemaal tot rust te komen of wil je net graag een uitgestippelde route met onderweg de sportiefste activiteiten? Of wil je met de trein op reis en ter plaatse een meerdaagse wandel- of fietstocht doen en weet je niet hoe je dit best aanpakt? Vul de profielschets in met al je wensen en reisvereisten en we helpen je graag verder op weg.

Aangeraden reisduur
Minimaal 14 dagen
Aangeraden reisperiode
De seizoenswissel van winter en zomer gebeurt heel snel. Tussen eind april en begin oktober zit je goed.
Hoe wordt deze reis duurzamer?

We raden het openbaar vervoer aan indien je eerder een city-tripper bent, of indien je van plan bent om meerdaagse wandel-, fiets-, of kajaktochten te maken. Gebruik je ter plaatse enkel nog je eigen beenkracht en bivakkeer je met je tentje dan ben je een echte eco-tripper.

Een auto met vier inzittenden heeft een heel gelijkaardige CO2 uitstoot als het openbaar vervoer. Door er een rondreis van te maken, beperk je niet enkel je kilometers, maar laten we de vakantie ook al op de eerste dag beginnen. Er is ook een mogelijkheid om met het openbaar vervoer tot in Kopenhagen of Malmö te rijden en dan een hybride auto te huren om de streek te verkennen.

Een campervan is qua transport een stuk vervuilender, maar heeft op gebied van accommodatie nagenoeg geen impact. Deze landen lenen zich uitstekend om op deze manier te verkennen. Ten opzichte van een vlucht is dit vanaf 2 reizigers echter nog steeds een stuk beter.

We zoeken voor jou een ecologische verblijfplaats binnen het gewenste type accommodatie (greenkey hotel, hostel of camping, natuurhuisje of ecolodge bijvoorbeeld).

Bekijk onze duurzaamheidspagina om te zien hoe wij elke reis zo duurzaam mogelijk houden.

Match tussen eco-logie en eco-nomie

De onderstaande tabel geeft enkele transport- en accommodatie mogelijkheden weer voor deze bestemming, inclusief hun geschatte CO2 uitstoot (zie duurzaamheid). De richtprijs is weergegeven voor elke voorbeeldreisformule, maar uiteraard zijn alle combinaties van transport en accommodatie mogelijk

* Richtprijzen en CO2 uitstoot zijn weergegeven per persoon voor een volledige trip van 14 dagen in de ruime omgeving Kopenhagen en Malmö. Dit is berekend op basis van een vierledig gezelschap uit Antwerpen. Als referentie voor een onduurzame reisformule nemen we een reiziger uit Antwerpen die reist met een eigen (standaard) dieselwagen en verblijft in een (standaard) hotel. Extra referentie: 1 kg biefstuk = 60 kg CO2 / 1 kg graan = 1.4 kg CO2.

** Deze prijzen zijn inclusief service kosten en BTW, maar exclusief tol en brandstofverbruik van een eigen of gehuurd vervoersmiddel. Dit zijn richtprijzen die mogelijk aan lichte schommelingen onderhevig zijn.

Wil je deze reis boeken, volledig op maat van je wensen?
Wij helpen je graag verder na het invullen van je profielschets.

Simon, Stockholm

"De dwerguil die boven ons hoofd scheerde, die zal me altijd bijblijven."

Meer Fotos

meer duurzame reisregio’s van STAP1

of liever een weekendje weg?