Duurzaamheidsbeleid van stap1
STAP1 wil je helpen om de ecologische afdruk van je reislustige voet te beperken.
STAP1 is er voor reislustige mensen en draait volledig rond het beleven, ontdekken en genieten van mooie plaatsen dichtbij en iets verder weg. Tegelijkertijd willen we mensen aanmoedigen om dit te doen op een manier die houdbaar is voor onze aarde en samenleving, zodat ook de toekomstige generaties nog van alle natuurpracht kunnen genieten.
→ STAP1 wil dus laten zien dat inzetten op duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van comfort, beleving en reisplezier.
Wat duurzaam reizen nu juist inhoudt vind je onderaan deze pagina. STAP1 richt zich vooral op de planeet, de eerste pijler van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. We zetten dan ook sterk in op het beperken van vervuiling en afval, het behoud van biodiversiteit en vooral het afremmen van de bijzonder snelle klimaatsverandering. Daarenboven proberen we de lokale economie te steunen door het promoten van kleinschalige verblijfplaatsen en het zoeken van originele activiteiten bij lokale ondernemers.
Hieronder vind je enkele duurzaamheidsinspanningen van STAP1:
algemene werking
Algemene werking
STAP1 wil meer dan alleen maar greenwashing. In de algemene werking en aanpak van STAP1 (en in ons dagelijks leven) beperken we onze ecologische voetafdruk op verschillende manieren:
Werken van thuis uit
Zo is er geen verplaatsing nodig en kan vrije ruimte optimaal benut worden.
Groene energieleveranciers
Zo draait ons huishouden en onze webserver op groene energie.
Enkel drukwerk op gerecycleerd- of groeipapier
Een deel van onze visitekaartjes kan je planten en uit de zaadjes groeien er veldbloemen.
Berekening van de CO2 uitstoot voor elke verkochte reis
Voor elke individuele reis berekent STAP1 de CO2 uitstoot van zowel vervoer als accommodatie. Dit doen we met online tools zoals greentripper, greenseat, greentickets, treecological en bookdifferent. De CO2 emissie van de reis kan vrijblijvend gecompenseerd worden ten voordele van diverse projecten naar keuze. We geven je hier graag advies bij.
(Bijna) volledig digitale werking
Wij drukken geen brochures, magazines, print outs van tickets en vouchers. Het weinige papierwerk wordt strikt geprint op gerecycleerd papier.
En zoveel meer...
Het hele gezin eet voornamelijk vegetarisch, we zijn actief op tweedehands websites, re- en upcyclen wat we kunnen, enz.
Transport
Transport
De manier waarop je je verplaatst weegt het meeste door in de koolstofvoetafdruk van je reis. Het loont dus zeker de moeite om dit goed af te wegen.
De trein
Naast een heel milieubewuste keuze zijn er nog een reeks voordelen voor treinreizigers, waarvan rust en extra tijd nog wel de meest belangrijke zijn. Op de trein heb je tijd voor elkaar of voor jezelf, hier begint jouw reis! En wat dacht je van een avontuur met de nachttrein? STAP1 zoekt graag de meest comfortabele en efficiënte verbindingen voor jou uit.
Afhankelijk van de gebruikte methode gaat het opwekken van elektriciteit in meer of mindere mate ook gepaard met de uitstoot van CO2. Het Belgisch spoorwegennet doet beroep op Electrabel, wat neer komt op 19g CO2 per afgelegde kilometer. Maar wist je dat het spoorwegennet in Nederland en Duitsland helemaal draait op groene energie?
De bus
Voor afstanden tot 500km is de bus een prima vervoersmiddel. Gecombineerd met de trein kan je ook comfortabel langere afstanden overbruggen. De CO2 uitstoot van een langeafstand bus is heel vergelijkbaar met de uitstoot van een trein.
De auto
Bij geen enkel vervoersmiddel is het verbruik van fossiele brandstoffen (en dus CO2 uitstoot) zo duidelijk als met de eigen wagen. Een vakantie in Zuid-Frankrijk kost al snel 100l diesel. Indien enkel CO2 uitstoot in beschouwing genomen wordt, dan is de auto nog steeds een vrij klimaatbewuste keuze, wanneer er gecarpoold wordt met vier of meer inzittenden.
Het ecologisch voordeel gaat snel achteruit naarmate er minder inzittenden zijn. Zo kan bijvoorbeeld één enkele persoon uit Brussel nog beter het vliegtuig nemen naar Barcelona (153kg CO2 enkel, greentripper) dan rijden met zijn eigen dieselwagen (215kg CO2 enkel). Maar wist je dat je met slechts één overstap met de trein ook erg vlot in Barcelona geraakt (20kg CO2 enkel)?
Het vliegtuig
Voor klimaatvriendelijk reizen laat je best het vlieguig aan de kant staan. Met STAP1 willen we aantonen dat er heel veel te ontdekken en te beleven valt zonder vliegen.
Is een bestemming enkel (comfortabel) bereikbaar met het vliegtuig, boek dan liefst een rechtstreekse vlucht. Zo worden de vliegkilometers beperkt en wordt er fossiele brandstof uitgespaard bij het stijgen en landen. Bovendien raden we ook een lang verblijf aan op deze vliegbestemming.
Het STOP principe
Ter plaatse kan je eerst kiezen voor stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en vervolgens pas je personenwagen.
Accommodatie
Accommodatie
Ook ter plaatse kan er met heel wat factoren rekening gehouden worden. Zo probeert STAP1 accommodaties uit te zoeken met een groen label, een lage voetafdruk of toch minstens een kleinschalige verblijfplaats die de lokale economie ondersteunt.
Hoe wordt de CO2 impact van een hotel of huisje berekend?
Het is moeilijk om de CO2 uitstoot van een accommodatie nauwkeurig te becijferen. Onder andere de website Bookdifferent is een goed aanknopingspunt. Zij houden rekening met de drie grote duurzaamheidsprincipes; Planet, People, Profit. Als een accommodatie in aanmerking wil komen voor een eco-label zoals Green Key, dan is een gunstige score noodzakelijk voor afvalbeleid, watergebruik, duurzame materialen, hernieuwbare energiebronnen, minimale verstoring van lokale fauna, enz.
Hoe duurzaam is AirBnB?
AirBnB is bedoeld om als particulier een huis, appartement of kamer te huren of verhuren. Ruimtes die normaalgezien leeg staan, worden op deze manier wel benut (sharing economy). Het geld komt quasi volledig bij de verhuurder terecht (geen grote ketens), het energie- en waterverbruik ligt veel lager en ook recyclage en afvalreductie worden gestimuleerd (delen van keukenkruiden, toiletartikelen i.p.v. wegwerp of kleine individuele verpakkingen).
Hoe duurzaam is een campervan?
Wijzelf houden enorm van de vrijheid van een campervan of mobilhome. Als transportmiddel heeft een campervan inderdaad wel een vrij groot verbruik (10l diesel / 100km), maar door een reis te zien als een rondrit, worden de kilometers ter plaatse aanzienlijk beperkt.
Geen enkel ander type accommodatie scoort op gebied van milieuvriendelijkheid beter dan de campervan. Door op een openbare weg te parkeren en te overnachten is er geen extra ruimtegebruik nodig en is er geen verstoring van lokale flora en fauna. Met een waterreservoir van 100l leren we spaarzaam omgaan met water. Er worden enkel bio-afbreekbare producten gebruikt en met een zonnepaneel is er nooit een tekort aan elektriciteit. Zo zijn we gemakkelijk 4 dagen autonoom vooraleer we een service station opzoeken.
wat kan jij doen?
Wat kan jij doen?
Transport en accommodatie zijn de belangrijkste parameters en hier maakt STAP1 de meeste inspanningen om de aangeboden reizen zo duurzaam mogelijk te maken.
Maar jullie kunnen zeker en vast nog een steentje bijdragen op jullie reis (en in het dagelijks leven). We geven dan ook graag onze top 5 duurzaamheidstips mee voor een betere planeet.
1. Minder afval
Met enkele eenvoudige keuzes kan je afval sterk terugschroeven. Een heel gemakkelijke en efficiënte manier is het gebruiken van herbruikbare drinkflessen. Daarnaast zijn er momenteel ook al voldoende alternatieven voor de meeste single-use plastics zoals bestek, bekertjes, drinkrietjes, verpakking, supermarktzakjes enz. Probeer deze alternatieven op reis ook zo veel mogelijk te gebruiken.
2. CO2-arm dieet
Kleine lokale ondernemingen die gebruik maken van lokale producten (minder transport) kunnen je ecologische voetafdruk verder verlichten. Extra gezelligheid, charme en culturele verrijking krijg je er gratis bij.
3. Consuminderen
Wat niet geproduceerd hoeft te worden, heeft ook geen uitstoot of vervuilend effect. Consuminderen is dus de boodschap, maar om op reis te gaan heb je nu eenmaal ook soms materiaal nodig. Vooraleer je de winkel binnenstapt kan je misschien overwegen om te lenen, te huren of tweedehands te kopen. De piraminder helpt je verder op weg om je consumptiegedrag te verduurzamen.
4. CO2 compensatie
De uitstoot van broeikasgassen is in realiteit niet zomaar af te kopen. Daarom wil STAP1 vooral inzetten op CO2 limitatie en raden we aan om wat rest van de uitstoot te compenseren via duurzame bosaanplant. Wij stellen Treecological en Bos+ voor. Zij planten namelijk klimaatbossen die er zonder dit project niet zouden zijn. Bovendien bouwen ze ook mee aan het herstel van biodiversiteit en de ondersteuning van lokale gemeenschappen. Op deze manier wordt jouw uitstoot over een periode van 20 jaar terug opgenomen en opgeslagen in deze bossen.
5. Activiteiten ter plaatse
Eens op bestemming kan je via je activiteiten ook nog een serieuze impact hebben op de 3 P’s van duurzaam reizen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor kleinschalige organisaties die lokale mensen betrekken (profit). Probeer de taal en gewoontes van het land wat te bestuderen, zo maak je makkelijker contact met de locals (people). De natuur is fantastisch om te observeren maar vermijd contact met dieren, blijf op de paadjes en neem misschien eens afval mee dat je onderweg tegenkomt (planet).
STAP1 helpt jullie hier uiteraard mee op weg, maar laat het ons zeker weten als je nog een leuke activiteit tegenkomt die wel in dit plaatje past.
Inspiratie en meer info
Wil je graag meer achtergrondinformatie, dan verwijzen we je graag door naar deze blogs vol waardevolle info en duurzame reisinspiratie.
→ eco-reizen.nl
→ alldayeverydaisy.com
Ook Niet onbelangrijk
Arne en Fana zijn binnen en buiten STAP1 ook niet perfect hoor! Maar we doen ons best om persoonlijke reisdoelen te verzoenen met een duurzame en lage ecologische impact.
We hebben veel meer aan een heleboel mensen die imperfect duurzaam reizen, dan een handvol mensen die het wel perfect doen.
Wat is duurzaam reizen?
De Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (UNWTO) is dé absolute referentie voor het promoten van verantwoord, duurzaam en universeel toegankelijk toerisme als motor voor een duurzame economie en maatschappelijke ontwikkeling.
“Duurzaam toerisme houdt ten volle rekening met de huidige en toekomstige economische, sociale en milieueffecten, en komt tegemoet aan de behoeften van zowel de bezoekers, als de industrie, het milieu en de gastgemeenschappen.”
In 2015 heeft de UNWTO 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen gelanceerd als leidraad om een betere, duurzame toekomst te bereiken voor iedereen. Deze doelstellingen kunnen onderverdeeld worden in drie grote groepen: Planeet (Planet, Biosphere), Mensen en Gemeenschap (People, Society), en Economie (Profit, Economy).
Klik op de afbeelding om te vergroten.
De kern van duurzaam reizen zit vervat in slechts één vraag aan jezelf:
“IS DE DRAAGKRACHT VAN DE AARDE GROOT GENOEG OM IEDEREEN TE LATEN REIZEN ZOALS IK?”
Is het antwoord nee, ik weet het niet of hooguit misschien, dan helpt STAP1 je graag op weg.
1. Planeet focust op behoud en bescherming van essentiële ecologische processen, natuurlijke rijkdommen en biodiversiteit.
2. Mensen en gemeenschap is gericht op respect voor de socio-culturele authenticiteit van gastgemeenschappen en draagt bij tot intercultureel begrip en verdraagzaamheid.
3. Economie heeft oog voor lange termijn, fair-trade initiatieven die evenredig voordelen bieden aan alle belanghebbenden en zo bijdragen aan armoedebestrijding.
Hierbij steunen de tweede en derde pijler sterk op de draagkracht van de biosfeer. Zonder gezonde planeet kunnen we ook niet zorgen voor een eerlijke samenleving en economie.